Contoh Soal dan Jawaban Tes CPNS Bahasa Inggris, Pilihan Ganda 40 Soal!

Berikut ini adalah contoh soal tes CPNS Bahasa Inggris beserta kunci jawaban dengan pembahasan lengkap yang dapat Anda pelajari langsung dibawah ini:


Kumpulan Soal Latihan Ujian Penerimaan Calon Pegawai Negeri Sipil - Bahasa Inggris


1. The increase in the sales of new cars ……. Expected to make traffic jams worse.

A. Is
B. Are
C. Be
D. Being

JAWAB: A


2. Little children are usually afraid of …….. by their mother.

A. Left
B. To leave
C. Leaving
D. Been left

JAWAB: C


3. “ When did you realize you had lost your purse “ “ When I … ,one to pay the conductor”

A. Was needing
B. Had needed
C. Have needing
D. Am needing

JAWAB: B


4. ‘Why didn’t Didi wan to go home?’ ‘ His mother …… him for causing the car accident’

A. would blame
B. has blamed
C. is blaming
D. had blamed

JAWAB: D


5. The way professor Mattis teaches English not only keeps the student’ interest…….

A. And also increases their motivation
B. But also increasing their motivation
C. And he also increases their motivation
D. But also increases their motivation

JAWAB: D


6. The thief ……… into the room through this window because there are footprint near the door.

A. Was to get
B. My get
C. Would rather get
D. Must have got

JAWAB: D


7. He told me a lot about the Philippines. He ….. there for a long time.

A. Must have lived
B. Might be living
C. Ought to have lived
D. Should be living

JAWAB: A


8. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

A. Might
B. May
C. Can
D. Must

JAWAB: D


9. Having given the prescription to the patient…

A. The medicine was taken regularly by the patient
B. The doctor told the patient to take the medicine regularly
C. The medicine had to be taken regularly by the patient
D. The patient was told to take the medicine regularly

JAWAB: B


10. ………. A few million rupiahs, he went on a four to Europe.

A. Saved
B. Has saved
C. He has saved
D. Having saved

JAWAB: D


11. The fact that he was put into prison for something that he had not done made his wife…

A. Cry
B. To be crying
C. Cried
D. To cry

JAWAB: A


12. ‘Andi, will you slose the windows, please. I’m busy right now’. I’m busy my self, but I 

………anyhow.

A. Will close them
B. Will have to close them
C. Will have them closed
D. Will ask you to close them

JAWAB: C


13. We are going on a long trip, so we must…

A. Have checked the car
B. Have had the car checked
C. To have the car checked
D. Have the car checked

JAWAB: D


14. The company’s new product was …….. advertised on TV.

A. Nation
B. National
C. Nationally
D. Nationalize

JAWAB: C


15. The original …….. manuscript to the play is on display in the museum.

A. Written by hand
B. Writing hand
C. Hand written
D. Hand writing

JAWAB: D


16. The thief denied … the jewelry although the police forced him it admit it.

A. Steal
B. Stealing
C. To steal
D. In stealing

JAWAB: B


17. His shop was burnt down ,……… his car that was parked nearby.

A. And either did
B. Also was
C. But neither was
D. And so was

JAWAB: D


18. ‘Who won the ford foundation scholarship?’. ‘The high school student …. The city council had 

chosen as the beat student’.

A. he who
B. whose
C. whom
D. which

JAWAB: C


19. My brother needs two …. To help him run the store.

A. Mechanics
B. Carpenters
C. Instructors
D. Assistants

JAWAB: D


20. ….. is not yet know

A. can he be involved in the trade of narcotics
B. he is involved in the trade of narcotics
C. whether he is involved in the trade of narcotics
D. when he is involved in the trade of narcotics

JAWAB: C


21. If he hadn’t been promoted, he’d have quit his job. The underline words mean….

A. He kept his job
B. He would like to keep the job
C. He had to quit his job
D. He lost his job

JAWAB: A


22. ‘She is one of the ten best dressed women in town. ‘Really?….?

A. does she always dress her self so fashionably
B. does she dress her self so always so fashionably
C. does she always so fashionably dress her self
D. does she so fashionably always dress her self

JAWAB: A


23. My uncle doesn’t car much …., he can send his children to college.

A. However
B. And
C. Therefore
D. So

JAWAB: A


24. Which sentence is correctly punctuated?. He won an international awards for his…

A. Excellent, interesting, well-written, scientific article
B. Excellent, interesting, well-written, scientific, article
C. Excellent interesting, well-written, scientific article
D. Excellent, interesting, well-written scientific article

JAWAB: D


25. Different interptretations on the same event by various newspaper …..  Readers confused and 

angry.

A. To make
B. They make
C. Make
D. It makes

JAWAB: C


26. You look so unhappy, Anton. What's the matter?'. 'My father …. His job.

A. has just lost
B. has been losing
C. losing
D. is losing

JAWAB: A


27. The work …. Computers requires well trained personnel.

A. involved
B. involve
C. to be involve
D. involves

JAWAB: D


28. Did I tell you about the girl … I met during the student demonstration last week?

A. Who
B. Whose
C. Whom
D. Of which

JAWAB: C


29. He asked me whether he… my car to go to the party.

A. can borrow
B. might borrow
C. ought to borrrow
D. may borrow

JAWAB: B


30. What did Adi finally decided?' '……….his master degree in Australia

A. he can take
B. his taking
C. taking
D. to take

JAWAB: D


31. We were planning to open anew office in Surabaya,……… the economic crisis forced us to 

postpone it

A. And
B. Or
C. So
D. But

JAWAB:


32. I am still waiting …. For an interview

A. To be called
B. Be called
C. Be calling
D. To call

JAWAB: A


A planet is a body in space that revolves around a star. There are nine planets in our solar 

system, and these nine planets travel around the sun. The names of the planets are Mercury, 

Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, and Pluto.

          Planets travel in orbits around the stars. All of the planets of the solar system revolve in 

elliptical orbits. In other words, their orbits are like large, flat circles. The time that it takes a 

planet to make one revolution around the sun is called a year.

          The Greeks were the first people to recognize and give names to some of the planets. Tile 

word planet comes from a Greek word meaning wanderer If a person wanders, this means that 

he goes from one place to another and does not have a home. The Greeks thought that planets 

"wandered" in the sky. However, modern scientists can predict the movement of the planets very 

accurately. 

33. What is the suitable title for this text?

A. The Stars
B. The Orbits
C. The Greeks
D. The Planets
E. The Wanderers

JAWAB: D


34. The planets in our solar system travel…

A. Around the stars
B. Around the circles
C. In one movement
D From one position to another
E. In elliptical orbits

JAWAB: E

          

There are millions of plants and animals living in the sea. Most of the plants and animals 

living in the oceans are extremely small and float near the surface of the water in their 

thousands. They are food for huge numbers of small animals that also live near the surface. 

Together, they are all known as plankton.

          Many fish feed on this plankton, including one of the largest, the whale shark. Despite 

their great size, certain whales live entirely on plankton.

          The blue whale is the largest animal ever to live. It grows to a length of over 100 feet. The 

humpback whale is a smaller kind and has long flippers. It can jump right out the water. The 

Californian grey whale makes long migrations every year - it spends the summer feeding in the 

Arctic but swims south to the warmer waters off the coast of Mexico in the winter. The females 

give birth in the shallow, warm water there.

          Many of the fish in the sea may be eaten by other meat-eaters. Sharks, for example, area 

some of the fastest hunters, although not all of them eat other fish.

          Deep down in the oceans live many strange fish. It is so dark down there that many of 

these fish have "light" on them, which are used for attracting smaller fish for the larger ones to 

eat.

          Jellyfish are peculiar-looking creatures ranging in size from a fraction of an inch to 6 feet 

across. They don't really swim but drift in the currents of the open oceans. Although they contain 

a powerful sting, they are often eaten by turtles. Turtles are reptiles that spend most of their 

eggs on sandy beaches. 

35. ........ are food for huge numbers of small animals that also live near the surface.

A. Very small plants and animals
B. Big animals
C. The oceans mammals
D. The smallest animal
E. Big plants

JAWAB: A


36. Paragraph three tells us about........

A. the life of whales
B. the size of whales
C. the movement of whales
D. Three kinds of whales
E. the migration of whales

JAWAB: D


37. The main information of the passage is that........

A. Most plants are food for animals
B. the colour of the largest whales is blue
C. the female whales give birth in the shallow and warm water 
D. the great size fish also eat plankton
E. millions of plants and animals live in the sea

JAWAB: E


38. Which statement is True according to the text?

A. The turtles eat jellyfish
B. The turtles lay their eggs in the seabed
C. The sharks possess a powerful sting.
D. The Californian grey whales immigrate to the Arctic in winter. 
E. The humpback whale is the largest animal in the sea

JAWAB: A


39. The word "despite" in paragraph two could be replaced by........ 

A. Therefore
B. Referring to
C. In spite of
D. Except
E. Instead of

JAWAB: C


40. I … go to school now.

A. am going to
B. will to
C. would
D. may to
E. might

JAWAB: A


Baca Juga


Akhir Kata

Jangan lupa tetap belajar dengan giat, pahami betul betul semua konsep yang ada dalam setiap materi diatas, agar nantinya Anda bisa dengan mudah menjawab / memilih jawaban dengan tepat dan benar..

Semoga sukses Rekan dalam mengikuti tes CPNS nanti Aamiin. Semoga bermanfaat!

You Might Also Like:

Posting Komentar